maandag 18 februari 2008

Slachtoffers van aanslag in Kandahar opgelopen tot boven de 100

Het dodental als gevolg van de zelfmoordaanslag zondagochtend bij de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan is opgelopen tot boven de honderd. Eerder werden er cijfers genoemd van tussen de 65 en 80. Dit hebben verschillende bronnen bekendgemaakt.

De aanslag is hiermee de bloedigste aanslag die er sinds de val van het Taliban-bewind van Mullah Omar eind 2001 in Afghanistan is uitgevoerd. Bij de aanslag raakten ook meer dan 100 mensen gewond.

De islamitisch-fundamentalistische Taliban heeft ontkend voor de aanslag verantwoordelijk te zijn.

De Taliban zeggen dat ze een belangrijke invloed uitoefenen in het grootste deel van Afghanistan. Ze zijn in elk geval nadrukkelijk aanwezig rondom Kandahar, vanwaar ze zelfmoordaanvallen uitvoeren en bermbommen plaatsen.

Volgens verslaggevers is de laatste twee jaar de opstand van de Taliban steeds heviger geworden.

De NAVO vraagt keer op keer meer troepen aan de deelnemers aan de ISAF-macht die de Afghaanse regering moet helpen om voor veiligheid en stabiliteit te zorgen in het land.

Nederlandse hulp
Het Nederlandse ministerie van defensie meldt dat ook Nederlanders namens ISAF mee hebben geholpen met het verzorgen van de gewonden van de aanslag.

Generaal-majoor Marc Lessard, de commandant van het Regionaal Commando Zuid van de door de NAVO-geleide ISAF, heeft de aanslag op de Afghaanse burgers scherp veroordeeld.

Volgens een verklaring van het Nederlandse ministerie van Defensie prees hij “het professionele optreden van de Afghaanse hulpdiensten, het Afghaanse leger (ANA) en ISAF-militairen na de schokkende gebeurtenis”.

Gewonden van de aanslag zijn naar het Mir Wais Hospital in Kandahar-City overgebracht.

Door het grote aantal gewonden was dat echter snel vol. Daarom zijn 26 gewonde burgers naar het ziekenhuis van de ANA op Camp Hero, bij Kandahar Airfield (KAF), gebracht.

Zestien van de gewonden hadden extra verzorging nodig en zijn daarom in behandeling in het internationale ISAF-hospitaal op vliegveld van Kandahar gebracht.

Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Naties hebben de aanslag scherp veroordeeld.

Geen opmerkingen: